U trendu

Italija: Norveska i Nemacka da preuzmu odgovornost za migrant

RIM – Italija traži od Norveške i Nemačke da preuzmu odgovornost za skoro 1.000 migranata koji se nalaze u Mediteranu, na brodovima nevladinih organizacija pod zastavama ovih dveju zemalja.

Rim naglašava da brodovi nevladinih organizacija ne prate evropska pravila o bezbednosti i podrivaju zajedničku borbu protiv nelegalne migracije, prenosi Rojters.

Tri broda humanitarnih organizacija, među kojima su Oušn Viking i Geo Barenc pod norveškom zastavom i Hjumaniti pod zastavom Nemačke, su već nedelju dana na moru, trenutno blizu Sicilije, i neuspešno traže dozvolu da uplove u italijanske vode. „Norveška po konvencijama o ljudskim pravima i pomorskim zakonima nema odgovornost za osobe koje su na privatnim plovilima u Mediteranu pod norveškom zastavom“, izjavio je norveški ambasador u Italiji Johan Vibe.

Nemačka ambasada u Rimu je pozvala Italiju da bez odlaganja pomogne migrantima.

Francuski ministar spoljnih poslova Žeral Darmen je izjavio da je Italija po međunarodnom zakonu dužna da preuzme brigu o migrantima, ali je istrovremeno ponudio pomoć Pariza i Berlina u zbrinjavanju migranata, isključivo određenog broja žena i dece.

Za nedelju dana, počev od 27. oktobra, je u zemlju ušlo 6 200 migranata, a to je skoro pet puta više u odnosu na isti period prošle godine, kada je u Italiju ušlo 1 400 migranata, objavila je italijanska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar