U trendu

Italija: Osuđeni političari ipak dobijaju mesečne premije

RIM – Komisija italijanskog senata donela je odluku da se dvojici bivših senatora, pravosnažno osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne, vrati mesečni dodatak u iznosu od nekoliko hiljada evra, piše list „Fato kotidijano“, u tekstu pod naslovom „Besramna kasta“.

Vest prenose svi mediji, na društvenim mrežama i u kontakt emisijama građani ogorčeno protestuju, a bune se i parlamentarci iz Pokreta pet zvezdica, koji je svoj ulazak u politiku i osvajanje glasova birača, zasnovao na borbi protiv privilegija političke kaste.

Jedan od korumpiranih i osuđenih je nekadašnji predsednik regije Lombardija Roberto Formigoni.

On je pravosnažno osuđen zbog višemilionske korupcije, a mediji ga cešto navode kao glavnog krivca za katastrofalnu situaciju u zdravstvu Lombardije, koja je zbog preterane privatizacije pokazala sve svoje slabosti i nedostatke u vreme pandemije kovida19.

Drugi je takođe bivši predsednik regije Abruco i sindikalni vođa, Otavijano Del Turko, takođe osuđen zbog korpucije i mita.

Obojica „bivših“ primaju redovno svoje penzije, a od sada i parlamentarni dodatak od 7.000, odnosno 5.000 evra.

Prema italijanskim zakonima, članovi parlamenta koji su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne nemaju pravo na takozvani „vitalicijo“, to jest mesečni dodatak na ime svog mandata u parlamentu.

Međutim, u ova dva slučaja senatska komisija koja odlučuje da li bivši parlamentarac ima pravo na mesečnu naknadu ili ne, našla je „rupu“ u zakonu i donela za njih pozitivnu odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.