U trendu

Italija: Puna odeljenja intenzivne nege

RIM – Italijanski list „Il Manifesto“ piše da je početkom decembra u Italiji 40 odsto mesta u odeljenjima intenzivne nege bilo popunjeno, što je više od granice za normalan rad, a u Lombardiji i Pijemontu zauzetost je čak 59, odnosno 57 odsto.

Prema standardima, da bi jedan lekar mogao normalno da radi u odeljenju intenzivne terapije potrebni su jedan anesteziolog i tri bolničara na šest kreveta, samo u jednoj smeni.

List podseća da je popunjenost odeljenja intenzivne nege jedan od indikatora epidemiološkog stanja.

Predsednik sindikata bolničkih lekara Karlo Palermo tvrdi da su vlasti u severnoj regiji Veneto, gde je epidemiološka situacija veoma teška, umanjivale popunjenost odeljenja reanimacije da bi se zadržao „žuti“ status regije, odnosno područja gde su na snazi blaže anti-kovid mere.

Prema pisanju lista, koji citira stručnjake, zbog lošeg programiranja u Italiji trenutno nedostaje oko 3.000 anesteziologa, a na celoj nacionalnoj teritoriji nedostaje i bolničkog prostora za uspostavljanje odeljenja intenzivne nege.

Imajući u vidu te činjenice, pitanje je, piše list, koliko je realno očekivati da se ispuni program vlade „Oporavak“, kojim se predviđa otvaranje novih 3.500 kreveta u odeljenjima intenzivne nege.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.