U trendu

Italija: Sajber napad na IT sisteme regiona Lacio

RIM – Na IT sisteme italijanske regije Lazio, gde je i prestonica Rim, izvršen je hakerski napad, koji još traje, izjavio je na konferenciji za medije predsednik regije Nikola Zingareti.

Zbog tog informatičkog napada blokiran je sistem prijavljivanja za vakcinaciju, ali vlasti tvrde da se imunizacija nastavlja i da će svi građani koji su već dobili poziv, njih oko pola miliona, do 13. avgusta biti vakcinisani u zakazano vreme, javlja agencija Ansa.

Zingateti je rekao da se radi o veoma ozbiljnom terorističkom aktu, nezapamćenom do sada u Italiji i tvrdi da je, prema informacijama kojima za sada raspolaže, hakerski napad pokrenut iz Rusije.

Sajber ofanziva, kako mediji nazivaju slučaj, izazvana je elektronskim virusom ransomware, kojeg su hakeri uspeli ubaciti u informatičku bazu podataka regije.

Zdravstveni sistem Lacija trpi najviše štete, ali su osnovne funkcije sačuvane, pozivi službi hitne pomoći takođe nesmetano rade, rekao je Zingareti i potvrdio da nadležne službe rade da se posledice hakerskog napada poprave.

Kakve posledice ovakav hakerski napad ima za pojedince, o tome na društvenim mrežama piše dečak koji se predstavlja kao „Sirio“.

Ima 8 godina i paralizovan je, a hrani se putem sonde.

„Zahvaljujući ‘genijalnim’ hakerima danas moj otac nije mogao da mi nabavi sve neophodne lekove, jer lokalna zdravstvena ustanova nema pristupa mom medicinskom dosijeu na osnovu kojeg mi se odobravaju lekovi“, napisao je Sirio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar