U trendu

Italija se seća sudija – boraca protiv mafije

RIM – Italija danas obeležava 29 godina od kako su pripadnici mafijaške organizacije „Koza nostra“, u dva odvojena atentata ubili sudije Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Sudije Borselino i Falkone su i danas simbol borbe italijanske države protiv kriminlanih mafijaških organizacija. Ubijeni su jer su, za to vreme hrabro, vodili procese protiv mafije.

Predsednik Italije Serđo Matarela je odao poštu svim žrtvama mafije, i izjavio da je, „zahvaljujući akcijama države, mafija izgubila moć koju je nekada gradila zahvaljujući, između ostalog, teroru i zaveri ćutanja koja je vladala među stanovništvom“.

I brata predsednika Matarele, sudiju Pjersantija, je takođe je pre 40 godina ubila mafija.

U atentatu na sudiju Đovanija Falkone, na cesti blizu Palerma, mafija je upotrebila 500 kilograma eksploziva tritola kojim je uništila tri blindirana vozila u kojima su bili sudija i njegovi pratioci. Tom prilikom deo puta je sasvim uništen.

U anti-mafija procesima koji su usledili nakon atentata, gotovo svi glavni učesnici i izvođači terorističkog napada su osuđeni ali, kako tvrdi Lamberto Đanini, jedan od kolega i bliskih prijatelja ubijenog sudije Falkonea, „nikada nisu otkriveni oni koji su atentat naručili i organizovali“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.