U trendu

Italija: Treću sedmicu zaredom raste broj zaraženih

RIM – Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamordzeze potvrdila je da sutra stupaju na snagu nove vladine mere prema kojima uredno odobreni protesti mogu da budu održani samo izvan centra grada, a učesnici moraju poštovati mere zaštite, piše agencija Ansa.

U nekoliko italijanskih gradova za sutra su najavljene nove anti-kovid demonstracije.

Od sredine oktobra svake subote, desetine hiljada demonstranta marsirali su ulicama ne poštujući osnovne mere zaštite, fizičku distancu i bez maski.

Najveći klaster zaraženih kovidom-19, od početka pandemije, zabeležen je u Trstu i regiji Friuli Venezija Dzulija, izjavio je predsednik regije Masimilijano Fedriga za televiziju RAI.

On tvrdi da je skok inficiranih usledio nakon ponovljenih demonstracija onih koji se protive posedovanju potvrde (zelene propusnice) o vakcinaciji protiv kovida-19.

U Italiji, prema podacima naučno-istraživačke Fondacije “Gimbe”, a koje prenosi agencija Ansa, već treću sedmicu zaredom raste broj zaraženih od kovida19, po stopi od 37 odsto, povećava se i broj hospitalizovanih i preminulih.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je u paralementu rekao da je epidemiološka situacija još pod kontrolom.

On je pozvao građane da prime i treću dozu leka “kao najsigurniju zaštitu protiv zaraze” i najavio da od 1.decembra treću dozu anti-kovid vakcine mogu da prime svi koji žele a stariji su od 40 godina.

Do sada je ponovljena vakcinacija bila namenjena osobama starijim od 60 godina i zdravstveno ugroženim kategorijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.