U trendu

Italija u pripravnost, trg u Veneciji opet zatvoren

VENECIJA – U nekoliko italijanskih gradova na snazi je visok stepen pripravnosti zbog obilnih padavina tokom noći, uključujući u Veneciji, gde se stanovnici i turisti pripremaju za još jednu visoku plimu i gde je Trg Svetog Marka ponovo poplavljen i zatvoren za javnost.

Gradu, koji se u utorak suočio sa najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas preti visoka plima od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj reke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro upozorio je u subotu da se grad sprema za još jedan „težak dan“.

On je, međutim, naglasio da se očekuje da će situacija biti manje dramatična nego u utorak, kada su poplavljeni trgovi, radnje, kuće i hoteli.

Trg Svetog Marka ponovo je danas zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.