U trendu

Italija: Virus i ratna retorika

RIM – Italijanski dnevni list leve orjentacije „Il Manifesto“ kritički i sa ironijom piše o rečniku koji dominira u italijanskim medijima u tekstovima o pandemiji i o anti-kovid vakcini.

Prema pisanju lista, u člancima, ali i javnom govoru, preovlađuje ratna retorika – „virus je neprijatelj koga treba poraziti“, „vakcina koju čuva naoružana vojska“, „napad iz Kine“, „oružje protiv zaraze“ i slično, dok najava simboličnog početaka vakcinacije asocira na mitsko savezničko iskrcavanje u Normandiji i pobedu nad fašizmom.

Autor članka Albereto Leis citira kolegu, direktora dnevnog lista „La Republika“, Mauricija Molionari, koji Fajzerovu vakcinu tumači kao pobedu „američko-evropskih laboratorija“, zahvaljujući čemu Zapad može de ojača svoju ulogu na globalnoj sceni.

Takva poređenja su „smešna i iritantna“, tvrdi autor članka u „Il Manifestu“ i postavlja retoričko pitanje – da li je objektivno i naučno utemeljeno proglasiti superiornist naše nad vakcinama koje su kostruisane u laboratorijama u Rusiji i na Kubi?

„Čak ni ova globalna pandemija nije uspela da nas sačuva od antičke logike ‘prijatelj-.neprijatelj’, sa kojom se interpretira realnost i pretvara u politiku“, zaključuje novinar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.