„Italijani se stide zbog priznavanja Kosova“

Peticija sa potpisima više hiljada Italijana, u kojoj se od Vlade u Rimu traži ponovno razmatranje priznanja takozvane države Kosovo, odnosno poništavanje diplomatskog agremana ambasadoru u Prištini, biće predata 16. februara italijanskom parlamentu, pišu danas „Večernje novosti“.

Ideja je potekla od Srba u Italiji kojima se s velikim oduševljenjem priključila grupa italijanskih intelektualaca među kojima su istoričar Stefan Piloto, počasni konzul Srbije u Venetu Loreta Bađo, profesor univerziteta Leanardo Kjareli, arhitekta i pisac Alesandro di Meo, bloger Federiko Roberti, otkriva za „Novosti“ italijanska spisateljica Marilina Veka, žena koja je od 2000. godine na KiM boravila čak 50 puta.

Veka se nada da će 630 poslanika Donjeg doma parlamenta pažljivo proučiti peticiju i u njoj iznete razloge za ukidanje priznavanja. Potpisi će se prikupljati do danas, dan kasnije biće predati poslanicima, a očekuje se da dokument stigne na raspravu do 20. februara, dana kada je Italija 2008. priznala Kosovo.

„Hoću da verujem da će italijanski parlamentarci prisiliti Vladu da povuče priznanje, jer je to strašna sramota na obrazu naše zemlje“, kazala je Veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.