U trendu

Italijanska vlada optužena za 'nemilosrdni uticaj' na javni servis

Izvori iz italijanske državne televizije Rai optužili su desničarsku vladu Đorđe Meloni da želi da potčini javni servis svojoj volji i da „izbriše tragove italijanskog antifašizma“, posle niza ostavki i političkih pritisaka na novinare.

„Sa svakom promenom vlasti, dolazi do promene u upravljanju u Rai-u. Jedina razlika sada je što je nemilosrdnije, dok je ranije možda bilo malo više, da kažemo, džentlmenski“, izjavio je izvor iz javnog emitera.

Izvršni direktor Karlo Fuortes je ovog meseca podneo ostavku, navodeći kao razlog pritisak Vlade, a Rai su napustili i Fabio Facio, voditelj naklonjen levici i njegova koleginica Lučana Liticeto, komičarka poznata po kritici konzervativaca, pošto nisu uspeli da obnove ugovore za popularnu emisiju Che Tempo Che Fa. Narednih meseci se očekuje još ostavki, prenosi Gardijan.

Fuortesa, koga je imenovala prethodna Vlada Marija Dragija, brzo je na predlog nove Vlade zamenio Roberto Serđo, menadžer čiji se politički stavovi menjaju prema tome ko je na vlasti, tvrdi izvor.

Za generalnog direktora imenovan je Đampaolo Rosi, bivši član upravnog odbora koga podržava partija Braća Italije Đorđe Meloni.

Rosi je poznat po kontroverznim tvitovima i podršci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. U jednom intervjuu 2019. je izjavio da je „antifašizam karikatura prošlosti“.

„Rai je uvek bio pod uticajem vlasti, ali je sa sadašnjom došlo do kvantnog skoka. Oni žele da preuzmu kontrolu nad Rai-em i prilagode narativ svom načinu mišljenja i da izbrišu tragove antifašizma naše zemlje. To će značiti slabljenje Rai-a i javnog servisa“, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Pritisak na Fuortesa je počeo nekoliko dana pre izbora u septembru, nakon što je francuski filozof Bernar-Anri Levi kritikovao italijanske desničarske partije u emisiji na Rai 3.

Partija Liga je tražila da Fuortes bude otpušten, a Braća Italije su uložili žalbu nadzornom telu za komunikacije.

Fuortes je u pismu ostavke naveo da odbija da prihvati promene u uređivačkoj politici i programu.

Vlada Melonijeve je posebno kritikovana da je navodno vršila pritisak na Fuortesa da podnese ostavku pre kraja mandata.

Opozicija je optužila Matea Salvinija, zamenika premijera i lidera Lige, da je „autoritaran“ jer je slavio odlazak Facija i Liticete.

Facio, koji je tokom 40 godina rada na Rai-u intervjuisao Mihaila Gorbačova, Baraka Obamu i Emanuela Makrona, izjavio je da vlada misli da je pobedom na izborima dobila legitimitet da „se ponaša kao vlasnik javne sfere bez obzira na javnost i s bezgraničnom pohlepom“.

„Oni će raditi na tome da postave svoje ljude na pozicije direktora. Tako da ćemo verovatno početi da gledamo više uticaja na program. Pokušaće da minimalizuju levičarski narativ i da utiču na popularne programe“, izjavio je bivši član nadzornog odbora.

Direktor škole novinarstva na rimskom Univerzitetu Luis Đani Riota izjavio je da je uvek bilo političkog uticaja, ali da postoji linija koju vlada treba da se trudi da ne pređe.

„Rai ne treba da bude homogen, potreban nam je javni servis koji pruža različita mišljenja“, kazao je Riota.

Evropska federacija novinara (EFJ) je takođe osudila „političko preuzimanje“ Rai-a što „ozbiljno ugoržava nezavisnost javnog emitera“.

„Državni mediji su zasnovani na dva stuba, autonomiji i nezavisnosti. Trenutno vidimo da su u Italiji ova dva stuba napukla i više nisu zagarantovana. Sa ovom promenom na vrhu, imamo još jedan dokaz da italijanska vlada može da kontroliše javni servis i utiče na pravo građana da budu informisani“, izjavio je generalni sekretar EFJ Rikardo Gutieres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.