U trendu

Italijanske vlasti: Vakcina AstraZeneka nije uzrok smrti

RIM – Ne postoji veza između vakcinisanja AstraZenekom i nekoliko smrtnih slučajeva koji su zabeleženi nakon prve doze leka, tvrde italijanske vlasti, a saopštenje prenosi list “Fanpejdž”.

Ni u jednom od tragičnih slučajeva nije pronađena veza između imunizacije i smrti koja je usledila nekoliko sati ili dana nakon primanja vakcine.

To je potvrđeno autopsijom tela preminulih: dva profesora, dva karabinjera i pedesetogodisnjaka koji je radio kao pomoćno osoblje u školi, piše novina.

Porodica profesora muzike Sandra Tonjatija, koji je preminuo od infarkta 17 sati nakon vakcinisanja, je putem advokata saopštila da “imaju puno poverenje u nauku i medicinu”.

U Italiji se sa velikim iščekivanjem očekuje za danas najavljeno saopštenje Evropske agecije za lekove (EMA) o sigurnosti anti-kovid vakcine AstraZeneka, čija je upotreba privremeno zaustavljena u više zemlja EU, uključujući i Italiju.

Mediji podsećaju da je suspenzija englesko-svedseke vakcine usledila nakon što je Nemačka agencija za lekove izdala saopštenje o mogućoj vezi 7 specifičnih slučajeva tromboze sa smrtnim ishodom, i primljene vakcine.

Italiajnski ministar za zdravstvo Roberto Speranca je prethodnih dana, nakon obustave vakcinacija AstraZenekom u više izjava za medije ponovio da je veruje u ispravnost leka, da je suspenzija vakcine AstraZeneka privremena, i da je doneta u cilju daljih provera.

Ministar Speranca tvrdi da će Italija, već od danas nastaviti primenu švedsko-engleske vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.