U trendu

Italijanski dnevnik: Kuba, primer koji treba slediti

RIM – Italijanski dnevnik „Il fato Kotidijano“ sugeriše u današnjem izdanju da bi Italija trebalo da sledi primer „male herojske države Kube“, koju hvali zbog postupanja u aktuelnoj kovid krizi.

„Ako u ovim teškim i mračnim vremenima želimo da tražimo dobre vesti, treba se okrenuti jednoj maloj herojskoj držvi, Kubi“, piše u opširnom članku dnevnik.

List podseća da je Kuba u vreme pandemije Kovida19 ne samo uspela da ograniči i stavi pod kontrolu širenje korona vrusa, već je pomogla raznim državama šaljući svoje timove ekspera, uključujući i Italiju.

Zapad, piše list, nije pružio lepu sliku o sebi, a pandemija je pokazala kako je neoliberalna politika Zapada, potpuno uništila zdravstvene sisteme zemalja.

„Kuba je u ovim teškim vremenima potvrdila svoju solidarnost i internacionalizam. Kubanska vakcina je na usluzi čovečanstvu, a ne objekat špekulacije kao one u valsništvu raznih multinacionalnih kompanija koje su zapadne države, uključujući i Italiju, podržale milionima evra, a za uzvrat su dobile smanjenje isporuka i neipunjavanje ugovorenih obaveza”, piše list.

Kuba je primer koji treba slediti, zaključuje ”Il Fato kotidijano” i podseća da je kubanski uspeh utoliko veći što je zemlja, relativno siromašna prirodnim bogatstvom, više od 60 godina pod bespoštednim sankcijama najjače zemlje na svetu, svog severnog suseda SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.