Italijanski institut odgovara na lažne vesti o vakcini

RIM – Visoki institut za zdravstvo (IŠ), najviši italijanski naučno-tehnički institut u oblasti zdravstva, objavio je odgovore svojih stručnjaka na raširene lažne vesti o vakcinaciji protiv kovida19.

Jedna od raširenih lažnih vesti je da je vakcina pripremljena na brzinu i da zato nije pouzdana.

Stručnjaci Instituta tvrde da to nije tačno i podvlače da je vakcina sigurna, a odobrena je tek nakon što su kompetentne institucije utvrdile njen kvalitet i sigurnost.

Naučnici Instituta takođe ističu da je lažna vest da je nepotrebno vakcinisati se jer virus mutira.

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji niti jedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus.

Osim toga vakcine obezbeđuju imuni odgovor organizma na mnoge oblike mutiranog virusa.

Lažna je i tvrdnja da “imunitet nakon vakcinacije protiv kovida19 traje kratko”.

Situacija je ista kao i sa vakcinom protiv sezonske gripe, kažu stručnjaci, imunitet traje nekoliko meseci, a kada se većina stanovništva vakciniše trajaće celu godine.

Najzad nije tačno verovanje da nakon vakcinacije osoba ne mora više da nosi masku niti da se pridržava drugih mera zaštite.

I nakon vakcinacije neophodno je nositi masku, držati distancu i redovno prati ruke. To će biti neophodno sve dok imunološki podaci ne pokažu, sa sigurnošću, da vakcina šitti nas ali i da onemogućava širenje virusa na druge, tvrde stručnjaci

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.