U trendu

Iz Beograda zbog misteriozne bolesti evakuisan agent CIA-e

CIA je iz Srbije nedavno evakuisala jednog agenta koji je pretrpeo ozbiljne zdravstvene poteškoće, koje su identične neurološkom napadu poznatom kao „sindrom Havana“.

Vest je objavio Vol Strit Džurnal, a kao izvor navode anonimne vladine zvaničnike.

Američki službenici kažu da se ovo događa sve češće i da je to samo jedan u nizu takvih događaja. Američke diplomate i špijuni sve su češće izloženi napadima „nepoznatih napadača“ uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju naučnici i zvaničnici, koristi neku vrstu „usmerene energije“.

„U poslednjih 60 do 90 dana bilo je više prijavljenih napada, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inostranstvu“, rekao je Džejms Đordano, profesor neurologije na Univerziteta Džordžtaun, koji savetuje vladu SAD-a po pitanju ovih napada.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno u Stejt Departmentu i CIA-i, čiji su zaposlenici pogođeni napadima.

Administracija Džo Bajdena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

Stejt  Department i CIA bez komentara

Predstavnici za medije Stejt Departmenta i CIA-e izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su da komentarišu slučaj iz Srbije i ostale napade.

„Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i brinemo se da napadnuti službenici dobiju svu neophodnu negu i podršku“, rekao je portparol Stejt Departmenta.

Portparol CIA-e je izjavio da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i, govori i podatak da je ova agencija morala nedavno da povuče šefa odeljenja iz Beča, gde se odigrao velik broj napada.

Čak je i potpredsednica SAD-a Kamala Haris privremeno odložila put u Vijetnam, nakon što je njen kabinet obavestio Stejt Department o potencijalnim incidentnim zdravstvenim anomalijama“, što je formalni naziv američke vlasti za sindrom Havana.

Kako žrtve opisuju simptome?

Pet godina istražitelji se trude da objasne neobična iskustva o kojima su izveštavali američke diplomate i drugi vladini zvaničnici na Kubi, u Rusiji, Kini i u drugim delovima sveta.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen izrazitim šumom u ušima.

Neki kažu da su simptomima pobegli tako što su se premestili u drugu prostoriju pa se vratili na početnu poziciju. Broj slučajeva na svetskom nivou raste. Njujork Tajms piše o više od 130 slučajeva širom sveta u proteklih pet godina.

Prema podacima kojima raspolaže američka administracija, do sada je sindromom Havana pogođeno oko 200 vladinih službenika.

Nadležni smatraju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih jer kod nekih nije moguće utvrditi da li je u pitanju sindrom Havana ili nešto drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.