U trendu

Izbeglice neće trajno ostajati u Srbiji i Makedoniji

Izbeglice će kroz Srbiju i Makedoniju i dalje samo prolaziti i neće trajno ostajati u prihvatnim centrima za 50.000 lica koji će do kraja godine biti izgrađeni na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

U Briselu je takođe stavljeno do znanja da izbeglice koje pokrenu postupak za azil neće biti prebacivane iz Srbije i Makedonije u zemlje Evropske unije.

„Jedino će izbeglice iz ratova i progona kojima na budućim ‘vrućim ulaznim tačkama’ u Grčkoj bude odobren postupak za azil, biti prebacivane u druge članice EU, a isti postupak važi i za ‘vruće ulazne tačke’ na spoljnoj granici EU u Italiji“, rekla je portparolka u EK Nataša Berto.

Berto je dodala da će danas popodne visoki zvaničnici zemalja na „zapadnobalkanskom putu izbeglica“ i funkcioneri EK video-konferencijom usaglasiti koliko su smeštajnih kapaciteta u stanju da obezbede te zemlje, na šta su se i obavezale na samitu EU-Zapadni Balkan, prošle nedelje.

Reč je pre svega o Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Zvaničnici u Briselu su preneli „čvrsto uverenje“ Evropske komisije da će ukupno 50.000 mesta za privremeno zbrinjavanje izbeglica moći da se obezbedi, kako je i dogovoreno na nedeljnom samitu EU-Zapadni Balkan.

Nataša Berto je time odgovorila na pitanje novinara hoće li moći da se obezbedi 50.000 mesta za izbeglice, imajući u vidu da je Makedonija saopštila da može da prihvati dve hiljade, a Srbija tri hiljade izbeglica.

Na pitanje da li su na prošlonedljenom sastanku EU-Zapadni Balkan lideri zemalja na zapadnobalkanskom putu prihvatili taj broj od ukupno 50.000 izbeglica, portparol EK Margaritis Šinas je uzvratio da su se te zemlje na to obavezale.

Ona je podvukla da je 50.000 meta za izbeglice namenjeno „samo tome da se na kratki rok, dok prolaze zapadnobalkanskim putem, zbrinu od zime, kiše i teških higijenskih uslova“.

„Nije cilj, niti je dogovoreno da iz Srbije, Makedonije, Hrvatske ili Slovenije ta lica bivaju prebacivana u druge članice EU gde im može biti odobren azil, kao što je to predviđeno da se čini sa onima kojima na ‘vrućim punktovima’ ulaznih granica EU u Grčkoj i Italiji bude odobren postupak za azil“, dodala je predstavnica za štampu u EK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.