-IZBORI-LABURISTI

(foto)
Australija: Laburisti priznali poraz na izborima

KANBERA, 18. maja (Tanug) – Lider australijske opozicije Bil Šorten priznao je danas poraz pred premijerom Skotom Morisonom na opštim izborima u zemlji.
Šorten se u Melburnu obratio pristalicama svoje opozicione Radničke stranke.

„Očigledno je da Laburisti neće moći da formiraju sledeću vladu i tako, u nacionalnom interesu, malopre sam pozvao Skota Morisona da mu čestitam.“

Australijski mediji su preneli da je Morisonova konzervativna koalicija Liberalno-nacionalne partije osvojila 74 mesta u donjem domu koji ima 151 mesto, dok su Laburisti osvojili 65 mesta. Ostaje 12 nedodeljenih, prenosi AP.

Mreža Kanala 9 objavila je da je koalicija osvojila 73 mesta, Laburisti 61, i da ostaje 17 neodlučenih.

Za formiranje vlade potrebna je većina od 76 mesta.

Ankete javnog mnjenja pre izbora su međutim, ukazivale na to da će koalicija predvođena konzervativnom Liberalnom partijom izgubiti većinu za treći trogodišnji mandat, a da će premijer Skot Morison imati jedanu od najkraćih mandata u 118 godina dugoj istoriji australijske federacije, prenosi agencija.
Na današnjim parlamentarnim izborima u Australiji više od 16 miliona građana s pravom glasa biralo je čak osmog premijera u poslednjih 12 godina.

Australija je jedna od retkih zemalja u kojima je glasanje obavezno, pa je izlaznost uvek visoka. Kazna za neizlazak na izbore je 20 australijskh dolara (14 američkih).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.