U trendu

Izbori u Belorusiji namešteni? Navodni dokaz Lukašenkove krađe (video)

Na društvenim mrežama kruži navodni snimak jedne od prevara tokom izbora u Belorusiji.

Nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio uverljivu većinu glasova od 80,23 odsto, naspram popularne protivkandidatkinje Svetlane Tihanovske, koja je osvojila 9,9 odsto, u zemlji su počeli da se šire nemiri zbog prozivki da su glasovi bili namešteni, prenosi Jutarnji list.

Nekoliko je navoda za to, na primer da su se izborna mesta zatvorila pre no što su glasači stigli da glasaju, da su jedni glasali i pre njihovog otvaranja ili pak da im je ponestalo biračkih listića jer su ispunili unapred broj prijavljenih glasača.

Pojavio se jedan video-zapis sa biračkog mesta na kojem se vidi kako član izbornog štaba silazi niz merdevine s prozora drugog sprata s vrećom za koju se pretpostavlja da sadrži listiće za glasanje.

U opisu video-snimka piše: “Izborno mesto 17 sovjetskog okruga Minska. Iz nekog razloga, članovi komisije penju se stepenicama kroz prozor drugog sprata s paketima koji sadrže nešto nalik na kutije. Ili papire. I sve je to pod budnim nadzorom policije“.

Policijske snage, ponekad i policijski kombiji kontrolisali su brojna biračka mesta. Nezavisna istraživanja pokazuju da je Tihanovska dobila 71 odsto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 odsto. Zasad se ne mogu nezavisno proveriti podaci nijedne strane.

Izbore u nedelju nije pratila Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) jer nije pravovremeno primila poziv.

„Verovaću vlastitim očima – većina je bila za nas“, rekla je Svetlana Tihanovska novinarima u ponedeljak, nakon opsežnih izveštaja o podmetanju glasova na nedeljnim izborima.

Tihanovska je rekla da sebe smatra pobednikom izbora, a ne Lukašenka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.