U trendu

Izbori u Kataloniji: Unionisti pobedili, separatisti ojačali

BARSELONA – Socijalistička partija koja zagovara ostanak u uniji sa Španijom je prema preliminarnim rezultatima osvojila tesnu pobedu na izborima u Kataloniji održanim u nedelju, ali je grupa partija koje su za secesiju povećala kontrolu u regionalnom parlamentu, javio je AP.

Na osnovu uzorka od 95 odsto izbrojanih glasova, tri glavne partije koje zagovaraju nezavisnost Katalonije će povećati broj poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu na 74, a poređenja radi, iste partije su imale 70 poslanika u skupštini od 135 mesta 2017. godine.

Socijalistička partija koju vodi bivši ministar zdravlja Salvador Ilja će na osnovu trenutnih rezultata najverovatnije osvojiti 33 mesta, a pro-secesionisticka partija Republička levica Katalonije takođe 33 mesta, navodi AP.

Urpkos povećanju podrške Socijalističkoj premijera Pedra Sančeza, koji je razgovarao sa separatistima u pokušaju da smiri tenzije u regionu, Ilja bi mogao da ima problema da nađe većinu kako bi formira o vladu.

AP ocenjuje da ishod izbora potvrđuje da pro-separatistički sentiment nije opao, uprkos pandemiji kovida i frustracije oko neuspeha ocepljenja u oktobru 2017. godine, kada je nekoliko separatista završilo u zatvoru.

„Međutim, nije poznato da li će separatističke partije biti u mogucnosti da dobiju borbu koju su obećali, jer se san o lakom odvajanju od Španije pokazao teškim“, navodi se u tekstu američke agencije.

Republička levica Katalonije je za nijansu ostvarila bolji rezultat od partije desnog centra Zajedno za Kataloniju, koja bi trebalo da osvoji 32 mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar