U trendu

Izbori u Nemačkoj: Milioni glasali drugačije nego pre četiri godine

Više miliona Nemaca na danas održanim parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, stekavši tako blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), pokazuju najnoviji rezultati izbora.

Stranka CDU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet „skliznuli“ su na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe census od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi nemački list „Bild“.

Merkel će ostati kancelarka dok traju pregovori o koaliciji – što bi, kako se ocenjuje, mogao biti dugotrajan proces, imajući u vidu činjenicu da su nakon izbora 2017. godine, pregovori o formiranju vlade trajali tri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)