U trendu

Izetbegović o Palmeru i Dodiku, važno ali ne i dovoljno

SARAJEVO – Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio je da je važno, ali ne i dovoljno to što je specijalni izaslanik SAD za Balkan, Metju Palmer, tokom rasprave u Senatu o BiH označio Milorada Dodika kao „izvor blokada i opstrukcije.

„Ali, to samo po sebi nije dovoljno. Potreban je snažniji i odlučniji pristup, i jasan plan za hvatanje u koštac s opisanim problemom. Jer, druga strana koja se jasno protivi našem NATO putu i otvoreno podržava Dodika, ne pokazuje ni najmanji znak neodlučnosti, i koristi sve raspoložive mehanizme, od angažmana u PIC-u, preko medija, poseta na najvišem nivou..“, rekao je Izetbegović za Fenu.

Sve političke snage u BiH koje se bore za nastavak NATO puta BiH i čija je spremnost da nastave u tom pravcu su neupitna, kaže Izetbgović i dodaje da to zaslužuje veću pažnju američke administracije.

Jer, kako kaže, NATO integracije BiH imaju uzajamnu korist i strateški interes i za BiH i za NATO. To nije jednosmeran proces.

Palmer je u svom izlaganju govorio i o „razočaravajućem i nacionalističkom“ liderstvu na državnom i entitetskom nivou i pri tome je vlasti u Kantonu Sarajevo označio kao alternativu koja zaslužuje podršku.

Komentirajući to Izetbegović kaže da ima stvari o kojima se nikako ne može složiti s delom američke administracije zaduženim za BiH.

„Neki Palmerovi stavovi su zbunjujući i u potpunoj suprotnosti s realnim stanjem, ali i izjavama nekih važnih aktera, poput kongresmena Adama Kinzingera, bliskog predsedniku Trampu. Dok kongresmen Kinziger vrlo jasno i precizno kaže da je suština političkog procesa u BiH borba između snaga koje se bore za NATO put i onih koji ga po svaku cijenu žele sprečiti, Palmer pokušava da prikrije tu razliku govoreći o ‘razočaravajućem i nacionalističkom’ liderstvu na državnom i entitetskom nivou“, rekao je Izetbegović.

Time, dodao je, svesno ili ne, sve stranke svrstava u isti koš, iako to nikako ne odgovara istini i ne vodi rešenju.

„Takođe, Palmer očigledno ne raspolaže informacijama pa naivno aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo predstavlja kao alternativu, zanemarujući njihove korupcijske afere, izostanak rezultata, ali i činjenicu da te političke snage ne postoje, niti imaju ikakav potencijal izvan Kantona Sarajevo, a pogotovo ne na područjima RS-a ili onima na kojima su Hrvati većina“, kaže Izetbegović.

Zato se, ističe, s pravom postavlja pitanje zašto se traži navodna alternativa onima koji jasno podržavaju NATO put, a ne onima koji taj put koče.

„Mnogo važnije bi bilo tražiti i podržati opoziciju i alternativu u RS, koja bi podržavala NATO put BiH. To je svakako bitnije od komunalnih i kantonalnih tema“, rekao je,između ostalog, Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.