U trendu

Izglasali legalizaciju abortusa, više nemaju jedan od najstrožih zakona na svetu

Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona u svetu koji se tiče abortusa, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma u toj zemlji.

Prema podacima irske agencije za istraživanje tržišta Ipsos MRBI, više od dve trećine građana je u petak glasalo za legalizaciju abortusa.

Glasači su u ovoj naciji, nekada duboko privrženoj načelima katoličke crkve, podržali liberalizaciju zakona sa 68 naspram 32 odsto glasova pokazuju rezultati izlaznih anketa, prenosi Rojters.

„Hvala svima koji su danas glasali. Demokratija je u akciji. Izgleda kao da ćemo sutra napraviti istoriju“, naveo je u petak na svom Tviteru nalogu premijer Irske Leo Varadkar.

Irska ministarka kulture Jozefa Madigan na Tviteru je poručila da „nisu zvanični rezultati, ali izgledaju dobro“.

Prebrojavanje glasova počinje danas u jutarnjim časovima.

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao „još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti“.

On je ovaj referendum označio kao šansu koja se pruža jednom u generaciji, a glasači su odgovorili sa, kako je prenela državna televizija, izlaznošću koja spada među najveće na referendumima u toj zemlji.

Građani su na referendumu bili upitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983, koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.