U trendu

Izglasano postavljenje privremene administracije u Tigraju

NAJROBI – Gornji dom parlamenta u Etiopiji izglasao je postavljanje privremene administracije u regionu Tigraj, u kojem je ove nedelje došlo do sukoba između regionalnih snaga i savezne vlade, koji su podstakli strah da bi u zemlji mogao da izbije građanski rat.

Usvajanje odluke o postavljanju privremene administracije u Tigraju otvara put za smenu aktuelnog rukovodstva u regionu, koje savezna vlada Etiopije smatra nezakonitim.

Odluka ne zahteva dalja odobrenja i premijeru Abiju Ahmedu daje ovlašćenje da koordiniše i sprovodi mere, prenosi AP.

Savezna vlada je saopštila da će privremena administracija imenovati zvaničnike, obezbediti vladavinu prava, odobriti budžet i olakšati proces sprovođenja izbora.

Borbe u Tigraju započele su u sredu nakon što je premijer pokrenuo vojne operacije kao odgovor na ono što je opisao kao napad lokalnih vlasti na savezne trupe, gde je prethodno uveo šestomesečno vanredno stanje i presekao internet i telefonske veze.

Tenzije eskaliraju od septembra, kada su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala „nelegalnim“.

Poslednjih dana obe strane su se međusobno optuživale za planiranje vojnog sukoba, a juče je etiopsko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo skladišta oružja i uništilo tešku artiljeriju u regionu, rekao je premijer Abij Ahmed.

Abij, koji je osvojio prošlogodišnju Nobelovu nagradu za mir, pokrenuo je u sredu vojnu akciju protiv Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF), koji je dominirao politikom u zemlji do njegovog dolaska na funkciju 2018. godine.

On je rekao da će operacija biti nastavljena „dok hunta ne postane odgovorna pred zakonom“.

Ahmed nije izneo podatke o žrtvama „prve runde operacija“ Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF), koji predvodi regionalnu vladu.

Eksperti strahuju da bi u Etiopiji mogao da izbije građanski rat, koji ne samo da bi ugrozio njen ekonomski razvoj i opstanak, već bi mogao da destabilizuje čitav Rog Afrike, strateški region koji je jedan od najturbulentnijih delova sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.