U trendu

Izlazna anketa: Kasim-Jomart Tokajev novi predsednik Kazahstana

Vršilac dužnosti predsednika Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev pobedio je na današnjim vanrednim predsedničkim izborima u toj zemlji, osvojivši 70 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Izborni dan obeležili su veliki protesti u Nursultanu i Almatiju i hapšenja oko 500 demonstranata koji tvrde da izbori nisu slobodni i pošteni.

Pobeda 66-godišnjeg karijernog diplomate bila je očekivana, pošto je imao podršku bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva (78) koji je Kazahstanom vladao od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.

Nazarbajev je u martu neočekivano podneo ostavku na mesto predsednika, ali je ostao ključna figura u političkom životu zemlje. Tokajev je obećao da će nastaviti putem svog mentora, Nazarbajeva.

Prema izlaznoj anketi instituta Javno mnjenje, Tokajev je dobio 70,13 odsto glasova, a na drugom mestu je Amiržan Kosanov sa 15,39 odsto.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 77,4 odsto, saopštila je izborna komisija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar