U trendu

Između posla i zdravlja

RIM – U malom sicilijanskom mestu Đela broj dece koja se rađaju sa deformacijama je veći čak i od proseka koji se godinama beleži u Tarantu, koji se računa za najzagađeniji grad u Italiji, piše nedeljnik “Espreso”.

U poslednjih 15 godina čak 450 dece, ili jedno na svakih 166 stanovnika, rođeno je s raznim deformitetima. To je rekord ne samo u Italiji već i na evropskom niovu.

U gradu se nalazi velika rafinerija multinacionalnog energetskog kolosa ENI, za čiji rad stručnjaci, lokalni lekari i stanovnici vezuju pojavu tako velikog broja onih koji se bolesni već rađaju ili pate od malignih obolenja.

Pokrenuto je nekoliko tužbi, ali, kako piše novina, sve se završvaju pred kapijom moćne rafinerije, koja je ostala čvrsto zatvorena i pred tužilaštvom, koje nije moglo da presudi u korist tužitelja.

Genetičar iz bolnice u glavnom gradu Sicilije Katanija Sebastijano Bjanka tvrdi da su maligna obolenja i deformacije novorođenih u direktnoj vezi sa zagađenjem koje proizvodi rafinerija, ali ENI odbija odgovornost i poziva se na dosadašnje presude koje takve optužbe negiraju.

Pedijatar u lokalnoj bolnici Antonio Rinčani tvrdi za list da su nerođena deca i buduće majke, kao i celokupno stanovništvo, izloženi delovanju oko 200 hemijskih supstanci koje u okolinu dospevaju iz rafinerije.

“U toku 30 godina moga rada video sam desetine dece koja se rađaju s deforomacijama i asistirao nebrojeno puta prilikom spontanih pobačaja. Ali, to ništa neće promeniti. Ovde se radi o takozvanom robovanju potrebi”, tvrdi pedijatar.

Naime, rafinerija ENI obezbeđuje radna mesta lokalnom stanovništu koije između posla i zdravlja, zbog nužde i opstanka, bira ovo prvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.