U trendu

Izmene Izbornog zakona idu u korist bošnjačkih stranaka

BANJALUKA – Kristijan Šmit konceptom nametnutih izmena Izbornog zakona BiH želi da protivpravno nametne Srbima cenzus od tri odsto jednog naroda u jednom kantonu u Federaciji BiH, ocenio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

On tvrdi da srpske delegate treba da bira 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živelo u FBiH.

Radanović smatra da je sve osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP, DF, SBB, SDBiH, NS na visoka mesta stavljena lica koja su se samo izjasnila kao Srbi, a čiji je identitet pod znakom pitanja, piše banjalučki „Glas Srpske“, prenosi Srna.

Aktuelni delegat Kluba Srba iz Livanjskog kantona Goran Broćeta (SNSD) rekao je da ne mogu ništa povoljno očekivati kada je poznato kako je sve išlo ranijih godina.

„?edino legitimni i legalni predstavnici srpskog naroda najbolje znaju svoj narod, potrebe i probleme. Ako se i dalje dozvoli da kandidati i pred same izbore menjaju nacionalnost, ne možemo očekivati ništa dobro“, ocenio je Broćeta.

On je napomenuo i da model koji je spominjan ne bi doneo bolje sutra.

„Opet bismo došli do toga da CIK, koji je priča za sebe, svojim odlukama popunjava Klub Srba, što je na štetu srpskog naroda. Videćemo da li će Srbi imati više pravih ili lažnih predstavnika u Domu“, naveo je.

Srbi imaju, kako kaže, šansu da legalne predstavnike dobiju iz kantona deset, zapadno-hercegovačkog, posavskog i Goražda.

“ Ako ne bude tako, CIK će opet doneti odluke o popunjavanju Doma, tako da su velike šanse da se neke stvari, iz aktuelnog saziva, ponove“, kaže Broćeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar