U trendu

Izmene zakona, veća ovlašćenja policijskim sluzbenicima

BANJALUKA – Nakon ponovljene najave predsednika SNSD, Milorada Dodika, i pooštravanju kaznene politike za napad na ovlaštena službena lica, treba očekivati da će to doneti i veća ovlaštenja policijskih službenika u Republici Srpskoj, piše danas banjalučki portal Srpskainfo.

Prvi put Dodik je tu mogućnost pomenuo nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD, dan nakon što je u Prijedoru ubijen načelnik krim-policije, Radenko Bašić.

Juče je poručio da će SNSD uputiti u proceduru izmene Krivičnog zakonika koje se odnose na kaznenu politiku za najteža krivična dela, a posebno za ona usmerena prema ovlašćenim službenim licima.

„Takođe, u razmatranju su i izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima bi se dala veća ovlaštenja policijskim službenicima, a koja bi doprinela njihovoj efikasnosti, ali i njihovoj zaštiti i zaštiti svih građana Republike Srpske“, rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Detalji izmena zakona za sada nisu poznati, piše portal i podseća da je naredna sednica NSRS zakazana za 12. april, ali da u predloženom dnevnom redu za sada nema izmena zakona koje je Dodik najavio.

Prema važećem Krivičnom zakoniku RS, za ubistvo službenog lica pri vršenju poslova bezbednosti ili čuvanja javnog reda predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora, a najviša doživotni zatvor.

Kada je u pitanju napad na službeno lice, Krivični zakonik propisuje da će onaj ko napadne ili ozbiljno preti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

„Ako je službenom licu nanesena telesna povreda ili mu je prećeno upotrebom oružja, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.”

Dodik je takođe rekao da je Republika Srpska, sve do krivično-pravne reforme koju su sproveli stranci, očito imala bolji Krivični zakon, Zakon o krivičnom postupku i Zakon o policiji, u kojima je policija imala mnogo veća ovlašćenja poput policijskog pritvora, koji je ukinut tom reformom.

„Tim ovlašćenjima, koja su ukinuta, policija je imala veću efikasnost u zaštiti i svog i tuđeg života i imovine svih građana“, rekao je Dodik.

Naglasio je da će sve planirane izmene doprineti opštoj bezbednosti Republike Srpske, života i imovine njenih građana, ali i većoj bezbednosti same policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.