U trendu

Izrael i Maroko se dogovorili o otvaranju kancelarija za vezu (VIDE)

Zajednička izraelsko-američka delegacija koja se sastala u Maroku sa visokim marokanskim zvaničnicima, uključujući kralja Mohameda Šestog, najavila je da će se uskoro otvoriti diplomatske misije u Rabatu i Tel Avivu, javljaju danas izraelski mediji.

Delegacija na čelu sa Džaredom Kušnerom, visokim savetnikom i zetom predsednika SAD Donalda Trampa i izraelskim savetnikom za bezbednost Meirom Ben Šabatom otputovala je u utorak prvim komercijalnim avionom iz Izraela u Maroko, posle dogovora normalizaciji odnosa dve zemlje 10. decembra.

Ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita, Kušner i Ben Šabat objavili su sinoć zajedničko saopštenje koje uključuje obavezu o „obnavljanju punih zvaničnih kontakata izmedju izraelskih i marokanskih kolega“ do kraja ovog meseca.

Izraelski mediji navode da su SAD, koje su posredovale dogovoru o obnovi odnosa izmedju Maroka i Izraela, očekivale da će se uspostaviti puni diplomatski odnosi ali će za sada te veze ostati na nešto nižem nivou i umesto ambasada otvoriće se kancelarije za vezu.

Maroko je već imao takvu kancelariju u Tel Avivu, ali je ona zatvorena 2000. godine, kada je počeo drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Pre Maroka sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom postigli su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahren, a Sudan je najavio da će ići tim putem iako zvanični sporazum nije potpisan.

U zamenu za to predsednik SAD je ispunio decenijski cilj Maroka podržavši marokanski suverenitet nad spornom Zapadnom Saharom što je izazvalo gnev Fronta Polisario koji ima podršku Alžira, zalaže se za nezavisnost i kontroliše petinu teritorije koja je nekada bila španska kolonija.

Kušner je najavio da SAD planiraju da otvore konzulat u gradu Dakhla u Zapadnoj Sahari.

Uz plan o otvaranju kancelarija za vezu Izrael i Maroko su potpisali četiri memoranduma o razumevanju u oblasti civilne avijacije, istraživanju vodnih resursa, finansijama i bezviznom režimu za diplomate.

SAD i Maroko su takodje potpisali memorandum o razumevanju na osnovu kojeg je Vašington obećao da investira čak četiri milijarde dolara u tu zemlju.

Kušner je pohvalio nastojanja Maroka i Izraela da normalizuju odnose rekavši da su ogromni koraci učinjeni takvim bilateralnim sporazumima i da se očekuje da će ih biti još u narednim danima.

Ben Šabat sin Jevreja rodjenih u Maroku rekao je najpre na arapskom i potom na hebrejskom da normalizacija veza s Rabatom ima mnogo više od diplomatske i ekonomske vrednosti za stotine hiljda Izraelaca poreklom iz te zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.