U trendu

Izrael kritikuje Brazil zbog pristajanja iranskih ratnih brodova

VAŠINGTON – Izrael je danas kritikovao odluku Brazila da odobri pristajanje dva iranska ratna broda u Rio de Žaneiro i pozvao vladu predsednika Luiza Inasija Lule da Silve da im naredi da napuste luku.

Brodovi su pristali u Rio u nedelju, prenosi Rojters.

Brazil je odbio da ih primi u januaru, u znak dobre volje Lule da Silve, koji je išao u Vašington da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Izrael i Iran su decenijama u sukobu, koji uključuje međusobne optužbe za pomorske sabotaže, a Teheran se suočava sa pojačanim pritiskom Vašingtona i saveznika zbog svog nuklearnog programa i regionalnog ponašanja, navodi britanska agencija.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je brazilsku dozvolu za pristajanje iranskih ratnih brodova „opasnim i žalosnim razvojem sitaucije“, optužujući iransku mornaricu za saradnju sa sankcionisanim entitetima u Teheranu.

„Još uvek nije kasno da se naredi brodovima da napuste luku“, saopštilo je izraelsko ministarstvo na Tviteru.

Pristajanje brodova u Rio de Žaneiru takođe je izazvalo tenzije Brazila sa SAD, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare 15. februara, američki ambasador u Brazilu pozvao je vladu da ne dozvoli da brodovi pristaju, a senator Ted Kruz pozvao je u sredu na uvođenje sankcija toj južnoameričkoj zemlji , nazvavši je „direktnom pretnjom po bezbednost i bezbednost Amerikanaca“, navodi britanska agencija.

U obaveštenju od 23. februara u brazilskom službenom listu precizira se da su ratni brodovi dobili dozvolu da pristanu između 26. februara i 4. marta.

Pregovori sa Iranom su jedan od glavnih događaja u Lulinim pokušajima da ojača međunarodni položaj Brazila tokom svojih prethodnih predsedničkih mandata, a on je putovao u Teheran da se sastane sa tadašnjim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom 2010. kako bi posredovao u nuklearnom sporazumu između Irana i SAD, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.