U trendu

Izrael ljut zbog odluke firme iz SAD da ne prodaje sladoled na okupiranim palestinskim teritorijama

Odluku američkog proizvodjača sladoleda „Ben i Džeri“ (Ben and Jerry) da više ne prodaje sladoled na okupiranim palestinskim teritorijama, novi predsednik Izraela Isak Hercog je danas nazvao „bojkotom protiv Izraela“ i „novim tipom terorizma, ekonomskim, koji pokušava da povredi gradjane Izraela i izraelsku ekonomiju“.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave je osudilo izjavu Hercoga kojom je obustavljanje prodaje sladoleda nazvao terorizmom i podsetilo ga da je „okupacija terorizam sam.., to je najgora vrsta terorizma“.

Dan ranije, u utorak, premijer Naftali Benet je najavio da će Izrael „agresivno odgovoriti“ na odluku o sladoledu, a ambasador Izraela u SAD, Gilad Erdan, tražio kažnjavanje kompanije „Ben i Džeri“, ali je portparol Stejt departmenta, Ned Prajs, rekao samo da SAD odbijaju bilo kakav bojkot Izraela.

Vlasti Izraela strahuju da bi odluka kompanije „Ben i Džeri“ mogla da navede i druge da slede njen primer.

„Ben i Džeri“, kompanija poznata po društvenom aktivizmu, navela je da je prodaja na okupiranim teritorijma suprotna njenim vrednostima, ali će sladoled nastaviti da prodaje drugde u Izraelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar