Izrael: Masovna vakcinacija otvorila ekonomiju

JERUSALIM – Izrael je danas delimično otvorio ekonomiju, što se u toj zemlji smatra povratkom normalnom životu, koju je omogućila vakcinacija u zemlji gde je skoro pola populacije vakcinisano, javio je Rojters.

Prodavnica su otvorene za sve građane, ali ulaz u teretane, pozorišta, bioskope su ograničene samo za osobe koje su primile dve doze vakcine i bivše kovid pacijente koji imaju imunitet i takozvani „zeleni pasoš“, prenosi agencija.

Fizičko distanciranje je i dalje na snazi, a ples je zabranjen u halama za prijeme, dok se u sinagogama, džamijama i crkvama može popuniti polovina kapaciteta objekta.

Tačno na današnji dan od kada je zabeležen prvi slučaj kovida u Izraelu, olaskšavanje mera je deo plana vlade kako bi sve više otvarala akonomiju, u vreme kada će premijer Benjamin Netanjahu pokušati da dođe do novog mandata.

Izrael je dosad, sa bar jednom dozom, vakcinisao skoro polovinu stanovništva, a dve doze štite osobu od zaraze kovidom 95,8 odsto, pokazali su statistički podaci ministarstva zdravlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.