Izrael nastavlja gradnju zida prema Gazi (VIDEO)

Izrael nastavlja sa izgradnjom podzemnog zida duž granice sa pojasom Gaze u okviru ambicioznog projekta okončanja pretnje napada putem tunela koje gradi Hamas.

Dizalice i gradjevinske ekipe kopaju rupe i instaliraju senzore i drugu opremu za zid koji treba da se proteže duž svih 60 kilometara granice. Na nekim gradilištima stoje znaci „vojna zona – ne prilazi“.

Načelnik izraelske Južne komande, general Ejal Zamir rekao je da će izgradnja trajati oko dve godine, a da će zid imati nekoliko metara i iznad i ispod zemlje i biće opremljen osetljivim senzorima. Čitava konstrukcija se nalazi sa izraelske strane granice da bi se izbegli sukobi.

Nekadašnji komandant jedinice zadužene za uništavanje tunela Ataj Šelah rekao je da sam zid neće rešiti problem tunela iako će izmeniti dosta toga. Prema njegovim rečima, biće neophodan dobar obaveštajni rad i operativne odluke vojske.

„U suprotnom, ekstremisti će vremenom pronaći način da se probiju“, dodao je Šelah.

Lokalni zvaničnik Gadi Jarkoni rekao je da je projekat zida glavni razlog ekonomskog rasta i privlačenja mladih porodica u to područje posle rata protiv Hamasa vodjenog pre tri godine.

„Verujem da je izgradnja zida ispravna, gradnjom se rešava problem tunela i problemi lokalnih zajednica. Razvoj ovog područja je neverovatan“, rekao je on.

Izrael i Hamas su vodili tri rata otkako je ta islamistička grupa 2007. preuzela kontrolu nad pojasom Gaze.

Tokom rata 2014. pripadnici Hamasa su u nekoliko navrata ušli u Izrael kroz mrežu tunela i uhvatili Izraelce nespremne. Iako nisu uspeli da dodju do civilnih područja, infiltracija je preplašila stanovništvo. Izrael je tokom tog sukoba uništio 32 tunela i uklanjanje te pretnje je postalo najviši prioritet.

Iako je Hamas uglavnom poštovao prekid vatre kojim je sukob iz 2014. okončan, veruje se da gradi nove tunele i naoružava se za neki budući rat.

Hamas se zalaže za potpuno uništenje Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.