U trendu

Izrael obeležava Dan sećanja na pale vojnike i žrtve terorizma

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se jutros na dva minuta širom Izraela na Dan sećanja, kada ta zemlja odaje poštu palim vojnicima i civilima ubijenim u ratovima i žrtvama terorizma.

Ceremonije su održane na 52 vojna groblja za više od 24.000 pripadnika bezbednosnih snaga i njihovih prethodnika pre stvaranja jevrejske države koji su dali živote za proteklih vek i po i više od 4.000 civila ubijenih u napadima ekstremista od 1882. godine, navode izraelski mediji.

„Ne mogu da govorim u njihovo ime, ali ja verujem da bi oni želeli da traže ovo od nas: Nastavite da živite zajedno, ne dopustite da nesporazumi podele naš narod iznutra“, rekao je premijer Izraela Naftali Benet sinoć obeležavajući početak Dana sećanja.

Benet je i prošle nedelje, na Dan sećanja na holokaust u Drugom svetskom ratu u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, apelovao na Izraelce da se uzdrže od medjusobnih sukoba u vreme velike podele u krhkoj vladi koju predvodi.

On je govorio u kontekstu nedavne napetosti i sukoba sa Palestincima, ali takodje iz duboko ličnog iskustva.

Porodica izraelskog lidera je nedavno primila dve odvojene pretnje smrću, a u paketima su bili meci i zahtev da podnese ostavku, podseća AP.

On smatra, kako je rekao, da je nacionalno jedinstvo dužnost prema palima.

Na Dan sećanja ožalošćene porodice posećuju groblja i prisustvuju komemoracijama, televizijske i radio stanice emituju tužnu muziku i dokumentarne programe o poginulima.

Na zvuk sirena pešaci zastanu na ulicama, vozači zaustave vozila i pognutih glava stoje na autoputeveima.

Izrael je vodio šest velikih ratova s arapskim susedima i sukobljavao se sa Palestincima u dva palestinska ustanka protiv okupacije, te suočio se sa više smrtonosnih napada ekstremista od osnivanja 1948.

Ove godine se Dan sećanja obeležava pred prvu godišnjucu 11-dnevnog rata protiv islamskog esktremitčkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gazi i posle nedavnih palestinskih napada u Izraelu i na Zapadnoj obali, te izraelskih racija na toj okupiranoj teritoriji i sukoba Palestinaca i izraelske policije na svetilitšu u Jerusalimu.

U ponedeljak je islamski ekstremistički Hamas preuzeo odgovornost za ubistvo izraelskog čuvara na ulazu u jevrejsko naselje na Zapadnoj obali prošle nedelje.

Bilo je to prvi put da je Hamas preuzeo odgovornost za takav napad na Izraelce na okupiranoj Zapadnoj obali od 2018. godine.

„Braćo i sestre, ako nismo zajedno, neće nas uopšte biti. Ne možemo postojati kao podeljena plemena, već kao raznolika ujedinjene nacija. Mi smo svi partneri. Mi svi zajedno s jednom sudbinom, jednom misijom“, rekao je Benet danas na komemoraciji na vojnom groblju na Brdu Hercl Jerusalimu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.