U trendu

Izrael: Odlaže se reforma pravosuđa

TEL AVIV – Izraelska reforma pravosuđa biće odložena do narednog zasedanja Kneseta nakon pauze u aprilu, saopštila je danas Stranka jevrejske moći ministra za nacionalnu bezbednost Izraela Itamara Ben Gvira.

Gvir je rekao da će se zakon o reformi pravosuđa naći na glasanju tokom letnjeg zasedanja parlamenta, prenosi Si-En-En (CNN).

Gvir je rekao da je pristao da odloži reformu pravosuđa u zamenu za obećanje da će ona biti pokrenuta nakon skupštinske pauze, dodaje Rojters.

„Pristao sam da odustanem od veta na donošenje zakona u zamenu za obavezu premijera Benjamina Netanijahua da će zakon biti predat Knesetu na odobrenje na narednoj sednici“, rekao je Gvir.

Kao deo sporazuma, biće uspostavljena Nacionalna garda u okviru ministarstva za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.
Gvir je danas insistirao da zakon o reviziji pravosuđa ipak dođe na glasanje tokom letnjeg zasedanja Kneseta.
On je rekao da je stav premijera Netanijahua da zakon bude podnet Knesetu na usvajanje na sledećoj sednici ukoliko ne bude postignut dogovor tokom skupštinske pauze.
Letnja sednica Kneseta traje od 30. aprila do 30. jula.
Netanijahu još nije komentarisao moguće odlaganje reforme pravosuđa, preneo je Si-En-En.

U Izraelu već mesecima traju protesti zbog najavljene vladine reforme pravosuđa, a to je izazvalo i podelu među političarima.

Netanijahu je sinoć smenio ministra odbrane Joava Galanta nakon što je on u subotu zatražio od vlade da obustavi sprovođenje reforme pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar