U trendu

Izrael: Odobreno izručenje Leiferove australijskim vlastima

JERUSALIM – Vrhovni sud Izraela odbacio je danas žalbu koja je imala za cilj da ospori odluku o ekstradiciji bivše nastavnice Malke Leifer, za kojom tragaju vlasti u Australij zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece, čime je okončan šestogodišnji proces.

Vrhovni sud Izraela je saopštio da presuda finalizuje odluku o ekstradiciji optužene radi suđenja u Australiji, prenosi AP.

Izraelski ministar pravosuđa Avi Nisenkorn pozdravio je presudu Vrhovnog suda i rekao da će odluku o izručenju potpisati odmah.

Nakon nekoliko dugih i mučnih godina, došlo je vreme pravde za žrtve Malke Leifer, napisao je on na tviteru.

Kritičari, uključujući i žrtve Leiferove, optužili su izraelske vlasti za odugovlačenje pravnog postupka.

Jerusalimski sud je u septembru odobrio izručenje optužene vlastima u Australiji, nakon što je Vrhovni sud doneo presudu da je mentalno sposobna za suđenje.

Ranije u toku ove godine tim psihijatara je saopštio da je Leiferova lagala da je mentalno nesposobna da učestvuje u suđenju za 74 optužbe za seksualno zlostavljanje.

Malka Leifer optužena je da je seksualno zlostavljala nekoliko bivših učenika jevrejske škole u Melburnu, a postupak za njeno izručenje iz Izraela vodi se od 2014. godine. Šestogodišnji proces doveo je do zategnutih odnosa između Izraela i Australije.

Nakon prvih optužbi za seksualno zlostavljanje u 2008. godini, bivša nastavnica, poreklom iz Izraela, napustila je školu i vratila se u svoju domovinu, u kojoj je od tada živela.

Advokat Malke Leifer navodi da se nada da će njegova klijentkinja, ukoliko bude osuđena, zatvorsku kaznu moći da služi u Izraelu.

Kao razlog za to on navodi njen religijski način života kao ultraortodoksne jevrejke, što bi, kako navodi, moglo da predstavlja poteškoće za izdržavanje kazne u australijskom zatvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.