U trendu

Izrael odobrio mere za poboljšanje odnosa sa Palestincima (VIDEO)

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) odobrio je danas mere za poboljšanje odnosa sa Palestincima posle sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom (Mohmoud Abbas) u Izraelu.

Ganc i Abas sastali su se sinoć u Gancovom domu u predgradju Tel Aviva.

Bio je to prvi sastanak Abasa sa jednim izraelskim zvaničnikom u Izraelu od 2010. godine.

Na sastanku se razgovaralo o bezbednosnoj saradnji izmedju Izraela i Abasove Palestinske uprave koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale.

Gancov kabinet je saopštio da je ministar odobrio „mere za izgradnju poverenja“, uključujući transfer novca od poreza koji Izrael ubira za Palestinsku upravu, stotine dozvola za ulazak u Izrael za palestinske trgovce i važne ličnosti i boravišni status za oko 9.500 Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Izrael ubira stotina miliona dolara za porez u ime Palestinske uprave na osnovu privremenih mirovnih sporazuma potpisanih devedesetih godinama prošlog veka.

To je glavni izvor finansiranja za Palestince, ali je Izrael obustavio transfer novca jer Palestinska uprava daje deo porodicama čiji su članovi ubijeni i ranjeni u sukobima ili su zbog toga na odsluženju zatvorske kazne.

Izrael tvrdi da se time podstiče terorizam, dok Palestinci smatraju da je takva pomoć neophodna.

Gancov sastanak s Abasom, drugi u roku od pola godine otkako je nova Vlada Izraela položila zakletvu, izazvao je kritike opozicionih poslanika, uključujući bivšeg premijera Benjamina Netanjahua (Benyamin Netanyahu), vodje konzervativne partije Likud, najveće u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.