U trendu

Izrael: Otkazan planirani marš ultradesničara u Jerusalimu

JERUSALIM – Izraelske ultra-desničarske grupe otkazale su planirani marš kroz stari deo Jerusalima nakon što je policija odbila da im odobri okupljanje, strahujući da bi ponovo moglo da dođe do konfrontacija kao prošlog meseca, kada su se tokom 11 dana sukobljavali Jevreji i Palestinci.

Nekoliko ultra-desničarskih grupa planiralo je da u povorci uđe u stari deo Jerusalima kroz Kapiju Damaska i da nastave marš kroz muslimanski kvart, zbog čega su iz Gaze stigla upozorenja palestinskog Hamasa i pretnje novim sukobima, prenosi Rojters.

Policija je potvrdila da je dozvola za ovaj marš uskraćena, navodeći da će se redovno razmatrati drugi zahtev ako i kada bude podnet.

Itamar Ben Gvir, zakonodavac u Knesetu iz redova ultra-desnice izjavio je da će, bez obzira na zabranu, proći celom planiranom rutom i optužio je policiju da je „kapitulirala pred teroristima“.

Za sada nije jasno da li policija donela odluku o zabrani nakon konsultacija sa vladom premijera Benjamina Netanjahua, čii su neki članovi davali podršku maršu, kao demonstraciju tvrdnje o izraelskom suverenitetu nad Istočnim Jerusalimom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.