U trendu

Izrael plaća 1,2 m $ za Sputnjik V, Sirija pušta zarobljene

JERUSALIM – Izrael je platio Rusiji 1,2 miliona dolara kako bi obezbedila vakcine sirijskoj vladi, kao deo dogovora kojim će Sirijci osloboditi Izraelke koje su zarobljene u Damasku, preneo je AP pisanje izraelskih medija.

„Uslovi tajne trgovine koju je Moskva organizovala između dve neprijateljske zemlje i dalje su nejasni. Ali činjenica da Izrael omogućava vakcine Siriji, neprijateljskoj zemlji, koja srađuje sa takođe neprijateljskim iranskim snagama, izazvala je kritike u Izraelu. Ovim je skrenuta pažnja na odbijanje Izraela da obezbedi značajne količine doza milionima Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze“, navodi se u tekstu agencije AP.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da „nijedna izraelska vakcina“ nije umešana u dogovor.

Međutim, dodaje AP, on nije precizirao da li je Izrael platio za ruske vakcine i dodao je da Rusija insistira da sve ostane u tajnosti.

Iz kabineta premijera Netanjahuja su odbili da daju više detalja o sporazumu.

Izrael je 19. februara saopštio da je postigao dogovor uz posredništvo Rusije da se oslobode mlade Izraelke koje su prešle granicu i ušle u Siriju ranije ovog meseca.

Izrael je dodao da je oslobodio dva sirijska pastira koji su ušli na izraelsku teritoriju.

Kao deo dogovora o razmeni zatvorenika uz posredništvo Moskve, Izrael je platio Rusiji da obezbedi Siriji nepoznatu količinu doza Sputnjik V vakcine, javili su izraelski međi.

Ruski direktni investicioni dont, koja je razvijala Sputnjik V, rekla je u novembru da će doza vakcine koštati 10 dolara na međunarodnom tržistu.

Sirija je pustila izraelskog državljanina koji je ušaso u njihovu zemlju ilegalno, a Izrael je pustio dvojicu sirijskih pastira.

Sirijska državna novinska agencija je demantovala postojanje takvog dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.