U trendu

Izrael pripema kopnene trupe na granici sa Pojasom Gaze

TEL AVIV – Izrael priprema kopnene trupe duž granice, dok generalštab izraelskih odbranmbenih snaga razmatra danas odobrenje i moguće faze kopnene ofanzive na Pojas Gaze.

„Generalštab izraelskih odbrambenih snaga razmatraće danas odobrenje moguće kopnene ofanzive na Pojas Gaze“, najavio je portparol vojske Hidaj Ziberman.

Planovi za ofanzivu u koje su uključeni divizija Gaza i Južna komanda potom mogu da budu prosleđeni izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je i da 10 rezervnih četa pogranične patrole bude pozvano da pomogne policiji, u sprečavanju sukoba u arapsko-jevrejskim gradovima širom zemlje.

U saopštenju iz Gancovog kabineta se ističe da on neće dozvoliti da vojnici izraelskih Odbrambenih snaga obavljaju poslove policije u gradovima, ali da će policiji pružiti logističku pomoć

Ganc je istakao de je u zemlji vanredna situacija i da će velika pojačanja biti hitno poslata da uvedu zakon i red.

Dok traje međusobno raketiranje Izraelaca i Palestinaca, u mešovitim gradovima u Izraelu sve je više sukoba između pripadnika dva naroda, a veliki broj jevrejskih desničarskih nacionalista pokušao je da linčuje danas jednog Palestinca u predgrađu Tel Aviva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.