U trendu

Izrael proširio zonu za ribolov u pojasu Gaze

Izrael je danas objavio da je proširio zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru u pojasu Gaze na 15 nautičkih milja (27,8 kilometara), što se tumači kao prvi korak u dogovorenom šestomesečnom prekidu vatre s Hamasom, islamskom ekstremističkom organizacijom koja vlada tom palestinskom teritorijom.

Izraelski general–major Kamil Abu Rakun zadužen za veze sa Palestincima naveo je u saopštenju da ta mera ima za cilj sprečavanje „pogoršanja humanitarnih uslova u pojasu Gaze i u skladu je sa politikom pravljenja razlike izmedju terorista i ostatka populacije“, preneli su izraelski mediji.

Izrael odbija zvanično da prizna postojanje dogovora o prekidu vatre, postignutog zahvaljujući posredovanju Egipta i UN, ali pridržava se uslova.

Hamas medjutim poriče da je postignut dogovor, prenosi Frans pres.

Sinoć je izraelski TV kanal 12 objavio da dogovor uključuje obavezu Hamasa da, izmedju ostalog, zaustavi nasilne incidente duž granične ograde, održava tampon zonu u širini od 300 metara od granice i da ne pušta balone sa zapaljivim materijalom na izraelska pogranična nasilja.

Izrael je proširio zonu za ribolov i omogućiće da se ostvare programi UN, isporuče lekovi i pomoć pojasu Gaze, kao i da započnu pregovori o snabdevanju električnom energijom, graničnim prelazima i zdravstvenoj zaštiti.

Ako se prekid vatre održi Izrael i Hamas će navodno razgovarati i o razmeni zatvorenika.

Izrael je umnogome smanjio zonu za ribolov 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

U poslednjih nekoliko nedelja pojačana je napetost na toj teritoriji nakon dvodnevne eskalacije nasilja izmedju Izraela i ekstremističkih organizacija.

Tada je na izraelsku teritoriju ispaljeno skoro 700 raketa i minobacačkih projektila.

Izraelska vojska je uzvratila udarima na preko 300 meta povezanih s ekstremističkim organizacijama, ubišvi 25 Palestinaca, medju njima i civile. Na izraelskoj strani poginula su četvorica civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.