U trendu

Izrael: Proterana italijanska aktivistkinja zbog podrške palestinskim militantima

TEL AVIV – Izrael je deportovao italijansku aktivistkinju Stefaniju Kostantini nakon što su je snage bezbednosti pritvorile tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su izraelske vlasti, uz napomenu da je optužena povezana sa palestinskom militantnom grupom.

Izraelska vojska uhapsila je Kostantini tokom upada u ponedeljak ujutru u izbeglički logor Deišeh u gradu Vitlejemu, prenosi AP.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako izraelski vojnik podiže Kostantini i prebacuje je preko ramena dok ona vrišti.

Grupa vojnika je izvukla iz logora i ugurala u vojno vozilo, pokazuju snimci, navodi američka agencija.

Izraelske snage su u toj akciji smrtno pogodile 14-godišnjeg dečaka u glavu tokom istog napada, dok su otvarale vatru na Palestince koji su bacali kamenje i molotovljeve koktele.

Italijanski mediji navde da je Kostantini zagovornica palestinskih prava, a izraelska bezbednosna služba Šin bet saopštila je da je ona uhapšena zbog sumnje da je prenosila sredstva Narodnom frontu za oslobođenje Palestine čiji je pripadnik.

Militantna grupa, poznata kao PFLP, bila je umešana u otmicu putničkih aviona 1960-ih i 1970-ih, a kasnije je preuzela odgovornost za samoubilačke napade tokom Druge intifade, ili palestinskog ustanka, početkom 2000-ih. Sjedinjene Države i Evropska unija je smatraju terorističkom organizacijom.

Šin Bet je naveo da je Kostantini stigla u Izrael 2. maja prošle godine sa turističkom vizom i da je pozvana na ispitivanje prošlog septembra o njenoj navodnoj umešanosti u PFLP.

Kostantini se nije prijavila vlastima „i čak je nastavila svoje aktivnosti“ za tu militantnu grupu, saopštila je bezbednosna agencija.

Izrael ju je deportovao u ponedeljak popodne, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a toga dana izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen napisao je na Tviteru da je održao telefonski razgovor sa italijanskim kolegom.

U saopštenju je navedeno da su teme bile zajednički napori zemalja u „borbi protiv terorizma“ i jačanju njihove „političke saradnje“, bez pominjanja ovog slučaja, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar