Izraelska raketa patriot oborila dron na granici sa Sirijom

Izraelska raketa tipa „patriot“ presrela je danas bespilotnu letelicu koja se približila Golanskoj visoravni na granici Izraela sa Sirijom, saopštio je portparol izraelske vojske.

Oboreni dron je navodno pripadao snagama sirijskog predsednika Bašara Asada i bio je u misiji sakupljanja obaveštajnih informacija u području Kuneitre na granici.

Dron je ušao u demilitarizovanu zonu i leteo prema Izraelu pre nego što je oboren.

Stanovnici Gornje Galilije rekli su da su čuli snažne eksplozije usred intenzivne aktivnosti u vazduhu, prenose izraelski mediji.

Incident se dogodio u vreme pojačane napetosti na izraelskoj severnoj granici.

Izrael je i ranije koristio odbrambeni sistem „patriot“ protiv sumnjivih letelica, a prethodni put u septembru kada je presretnut dron Hezbolaha iranske proizvodnje koji je oboren u blizini takozvane „Bravo linije“ koja označava sirijsku demilitarizovanu zonu.

Iako dron tada nije prešao na izraelsku teritoriju upozoreno je da „IDF ( Izraelska odbrambena snaga) neće dozvoliti nijednu infiltraciju ili pokušaj infiltracije iranskih elemenata, bilo da je to Hezbolah ili šiitska milicijska grupa na Golanskoj visoravni“.

Uz to je najavljeno da će se „odgovoriti na svaku akciju vrlo jasno i da će se jasno delovati kako bi se sprečio svaki pokušaj u budućnosti“, rekao je vojni portparol brigadni general Ronen Manelis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.