Izraelska vojska potvrdila prekid vatre u Gazi

TEL AVIV – Izraelska vojska saopštila je da su dvodnevni sukobi u Gazi okončani, čime je potvrdila prekid vatre koji je ranije danas objavila ekstremistička grupa Islamistički džihad.

Portparol izraelske vojske Avičaj Adrae je na Tviteru objavio da je operacija okončana i da se na meti Izraela našlo 25 ekstremista iz Gaze, većinom pripadnika Islamističkog džihada.

Kako je naveo, na meti izraelskih vazdušnih udara bila je „infrastruktura terorista“ iznad i ispod zemlje.

Prethodno je Islamistički džihad saopštio da je postignut prekid vatre kako bi se okončale dvodnevne teske borbe sa Izraelom, u kojima su poginula najmanje 32 Palestinaca.

Portparol Musab al-Berim je rekao da je dogovor uz posredovanje Egipta stupio na snagu jutros u 05.30 sati po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Berim je izjavio da je primirje zasnovano na listi zahteva koje je njegova grupa podnela kasno u sredu, uključujući zaustavljanje izraelskih ciljanih ubistva lidera grupe.

Borbe su izbile rano u utorak nakon što je Izrael ubio višeg komandanta ekstremističke grupe.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je, međutim, nekoliko sati kasnije upozorio da njegova zemlja namerava da nastavi sa politikom ciljanjih napada u Gazi.

„Izrael će naštetiti onome ko pokuša da mu nanese štetu“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.