U trendu

Izraelska vojska uništila 15 kilometara Hamasovog tunela u Gazi

U snažnim udarima iz vazduha na pojas Gaze izraelska vojska je jutros uništila 15 kilometara podzemnih tunela islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tim palestinskim područjem, saopštila je vojska.

„Napad je bio deo šire operacije IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) da pričini veliku štetu podzemnom sistemu terorističkih organizacija u pojasu Gaze“, navodi vojska koja je niz tunela nazvala „metro“.

Stanovnike palestinske enklave probudila je baražna vatra najjača od početka rata pre nedelju, jača i od udara na grad Gazu dan ranije kada su sa zemljom sravnjene tri zgrade i tada su poginule 42 osobe.

Vojska je takodje navela da su protekle noći izvedeni udari na devet kuća komandira Hamasa.
Komandant južne komande izraelske vojske Eliezer Toledano izjavio je sinoć da bi najviši lideri Hamasa mogli biti meta napada.

Za sada nije bilo izveštaja o žrtvama u najnovijim napadima.

Jedna trospratnica u gradu Gazi je teško oštećena, ali su stanovnici rekli da ih je vojska upozorila deset minuta pre napada da izadju.

Oni su rekli da je okolno poljoprivredno zemljište pogodjeno u više napada iz vazduha.

Gradonačelnik Gaze Jahja Saradž izjavio je za TV Al Džazira da je u udarima iz vazduha pričinjena velika šteta putevima i drugoj infrastrukturi.

UN su upozorile da će jedina električna centrala u Gazi ostati bez goriva, a nestašice struje već traju do 12 sati dnevno. Voda iz slavina se ne može piti.

Tokom noći u nekoliko navrata su ispaljne rakete na izraelske gradove, najmanje devet prema Berševi, a protivraketni sistem „Gvozdena kupola“ je presreo nekoliko projektila, dok su ostali pali na nenasiljeno područje.

Gadjan je i grad Aškalon. Izveštaja o povredjenima nije odmah bilo.

Izraelska vojska je saopštila da je oko 60 raketa ispaljeno na Izrael od 19 sati u nedelju do danas u sedam sati ujutru, te da su mnoge presretnute.

Sukobi su nastavljeni pošto je državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao da se okonča, što se komentariše kao promena američkog tona i izraelski mediji prenose da administracija predsednika Sad Džoa Bajdena pojačava diplomatske napore u regionu i vodi razgovore sa nizom regionalnih lidera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.