U trendu

Izraelski dron pao u Siriji, Hezbolah tvrdi da ga je našao

Mediji povezani s libanskim Hezbolahom objavili su fotografije drona izraelske vojske tipa „skajlark“ (Skylark) koji je navodno oborila sirijska protivvazdušna odbrana nakon što se ubacio u vazdušni prostor Sirije na domaku Kuneitre, javljaju danas izraelski mediji.

Na jednoj od fotografija bespilotne letelice vidi se nalepnica sa oznakama koje potvrdjuju da je ona pripadala kopnenim snagama izraelske vojske i da je proizvedena u izraelskoj kompaniji Elbit.

Izraelska vojska je potvrdila da je u nedelju pao dron na sirijsku teritoriju za vreme vojnih operacija, naglasivši da nema razloga za zabrinutost da je bezbednost dovedena u pitanje.

Okolnosti ovog incidenta se ispituju.

Mediji bliski sirijskom režimu objavili su u nedelju da je sirijska vojska oterala izraelski dron koji je uleteo u sirijski vazdušni prostor.

Nakon toga je objavljeno da je u udaru drona ubijen jedan pripadnik Nacionalne odbrambene snage, prorežimske milicije osnovane 2012. godine koju je sirijska vlada organizovala kao jedinice dobrovoljačkih rezervista u sirijskoj vojsci.

Izrael je inače ciljao članove te milicije ranije, navodno zbog planiranja i pripremanja neprijateljskih aktivnosti, podsećaju izraelski mediji.

Isto tako nije prvi put da je sirijska strana izvestila o obaranju izraelskih dronova na svojoj teritoriji. Pre dve meseca dron tipa „skajlark“ pao je u Libanu, pa se ne isključuje mogućnost da je na slikama koje je objavio Hezbolah taj dron.

Fotografije su objavljene nakon što je prošle nedelje sirijska vojska ispalila protiv avionske rakete na izraelske avione koji su napali konvoj oružja namenjen Hezbolahu kraj Palmire.

To je najozbiljniji incident izmedju Izraela i Sirije od početka sirijskog gradjanskog rata.

Pripadnici Hezbolaha bore se u tom ratu na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.