U trendu

Izraelski mediji: Srbija usvojila definiciju antisemitizma koja ukljčuje mržnju prema Izraelu

Jevrejska telegrafska agencija javlja da je Ministarstvo obrazovanja Srbije postavilo na svoj veb sajt, a izraelska ambasada u Beogradu pozdravila, definiciju antisemitizma koja uključuje neke primere mržnje protiv Izraela.

Kako je navedeno, ministarstvo je postavilo definiciju Medjunarodne alijanse za sećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA).

Ambasada Izraela u Beogradu je na Tviteru čestitala Vladi Srbije za, kako je navedeno „usvajanje definicije IHRA“, preneli su izraelski mediji koji podsećaju da Rusija, bliski saveznik te zemlje, nije usvojila takvu definiciju.

U Francuskoj se o usvajanju glasalo i usvojena je u decembru.

Vlada Velike Britanije je 2016. godine objavila da usvaja tu meru.

U definiciji je navedeno da neke forme surovih kritika protiv Izraela, uključujući poredjenje sa nacističkom Nemačkom i poricanje prava jvrejskom narodu na samoopredeljenje jesu primeri antisemitizma, iako kritikovanje politike Izraela nije.

„Svrha tog dokumenta je da pruži praktične smernice za identifikovanje i sakupljanje podataka o antisemitskim incidentima“, navedeno je na veb sajtu Ministarstva obrazovanja Srbije, kako prenose izraelski mediji.

Propalestinski aktivisti se protive takvoj definiciji tvrdeći da sprečava kritike politike Izraela i ograničava slobodu govora.

U definiciji se navode primeri antisemitskog ponašanja nevezanog za Izrael, kao što je poziv da se povrede Jevreji ili poricanje holokausta.

„Antisemitizam može biti izražen i prema državi Izrael kada se Izrael u kontekstu mržnje prema Jevrejima doživljava kao jevrejski kolektiv. Važno je napomenuti da izražavanje kritike prema politici koju u pojedinom trenutku vodi neko trenutno rukovodstvo države Izrael spada u politička prava svakog pojedinca i ne može se smatrati izrazom antisemitizma – jednako kao izražavanje kritike prema politici bilo koje države, svoje ili tudje. Ali kada ta kritika predje u negiranje prava postojanja Izraela kao suverene države onda ona prelazi granicu okvira demokratskog političkog dijaloga i kao govor mržnje je izraz antisemitizma“, navedeno je na veb sajtu Ministarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.