U trendu

Izraelski ministar: Palestinci sami da se brinu o zdravlju

JERUSALIM – Upitan zbog čega Izrael ne vakciniše Palestince u zemlji i na okupranoj Zapadnoj obali, iako su UN poručile da je njihova zakonska obaveza da osiguraju da svi imaju pristup vakcini, ministar zdravlja Juli Eldštajn je rekao da su Izraelu prioritet njihovi građani.

„Što se tiče vakcinacije, dužnost Izraela je da prvo vakciniše svoje građane. Oni plaćaju porez za to, zar ne, ali je u našem interesu, ne i zakonska obaveza, da se pobrinemo da i Palestinci dobiju vakcinu, kako ne bi širili kovid“, rekao je Eldštajn, a preneo Gardijan.

On je dodao da treba pogledati u sporazum iz Osla, u kojem se navodi da „jasno i glasno“ da Palestinci treba sami da se brinu o svom zdravlju.

„Ako je obaveza izraelskog ministra zdravlja da se brine o Palestincima, šta je onda odgovornost palestinskog ministra zdravlja – da se brine o delfinima u Mediteranu“, zapitao je Eldštajn.

On je zaključio da „kada su im se Palestinci obratili, da je odobrio određen kontigent palestinskim medicinskim timovima koji su u dodiru sa kovid pacijentima, ne zato što mislim da imamo zakonsku obavezu, već zato što su zdravstveni radnici zato što još nisu dobili vakcinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.