U trendu

Izraelski ministar se ogradio od izjave načelnika vojske

TEL AVIV – Izraelski ministar odbrane Beni Ganc ogradio se danas od izjave načelnika vojske koji je rekao da nije osetio nikakvo žaljenje kad je bombardovana višespratnica u pojasu Gaze, u kojoj su bile smeštene kancelarije Asošiejted presa i drugih novinskih kuća.

Ganc je rekao da izjava načelnika generalštaba izraelske vojske general-majora Aviva Kohavija ne bi trebalo da bude shvaćena doslovno, prenosi agencija AP.

Naime, u jednom članku objavljenom na veb stranici TV stanice „Kanal 12“ tokom vikenda je citiran Kohavi koji je rekao da je ta „zgrada opravdano srušena“ i da nije osetio „ni gram žaljenja“.

U članku se tvrdi da je militantna grupa Hamas, koja upravlja Gazom, koristila različite spratove kule „Džala“ za „elektronski rat“ koji je trebalo da poremeti GPS komunikaciju izraelskog vazduhoplovstva.

Takođe se navodi da je Kohavi jednom „stranom izvoru“ rekao da su novinari AP-a svako jutro pili kafu u kafeteriji na ulazu u zgradu sa Hamasovim stručnjacima za elektroniku, bilo da su oni sa time bili upoznati ili nisu.

AP je takve komentare nazvao „lažnim“, napominjući da „u zgradi nije ni bilo kafeterije“.

Upitan o Kohavijevim komentarima, ministar odbrane je rekao stranim novinarima da je načelnik vojske govorio samo figurativno.

„Kada je on razgovarao o tome, pokušavao je da prikaže atmosferu, a ne stvarne aspekte“, rekao je Ganc.

On je ponovo tvrdio da je „u kancelarijama u ovoj zgradi postojala Hamasova infrastruktura“.

Portparol vojske je, takođe, rekao da su Kohavijeve izjave trebalo da budu figurativne.

„Nikad se nije tvrdilo da su novinari AP-a svesno komunicirali sa članovima Hamasa. Suprotno tome, zbog prirode Hamasovih aktivnosti, novinari AP-a nisu imali načina da saznaju da se članovi Hamasa nalaze u zgradi“, izjavio je on.

Izraelska vojska je 15. maja dala stanovnicima te kule jedan sat da se evakuišu pre vazdušnog napada. U napadu niko nije povređen, ali je višespratnica sravnjena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.