U trendu

Izraelski vazdušni napad na vojni kompleks Hamasa u Gazi

Izrael je prošle noći izvršio vazdušne udare na vojni kompleks Hamasa u Gazi kao odgovor na raketu ispaljenu sa palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska.

Palestinski crveni polumesec saopštio je da je jedna osoba poginula u vazdušnom napadu izraelske vojske sprovedenom pre zore u Nablusu, na severu Zapadne obale, gde sukobi traju već godinu dana.

Kada je reč o Gazi izraelska vojska je navela preko Tvitera da je sprovela udare „kao odgovor na subotnje lansiranje rakete iz Gaze ka Izraelu“ i da su borbeni avioni „tokom noći pogodili podzemni kompleks gde se nalazi oprema za proizvodnju raketa koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas“.

Posle izraelskih udara sirene su se oglasile u naseljima blizu granice sa Gazom, navela je vojska.

Sa palestinske strane još nema potvrde o ispaljivanjima raketa u znak odmazde.

U izraelsko-palestinskom sukobu je od početka godine stradalo 47 Palestinaca, civila i vojnih lica.

U tom periodu stradalo je devet izraelskih civila, medju kojima troje dece, i jedan ukrajinski civil, na osnovu podataka agencije Frans pres prema zvaničnim izvorima obe strane.

Izraelski bezbednosni kabinet u subotu uveče je objavio da će legalizovati devet jevrejskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na niz palestinskih napada na Istočni Jerusalim, uključujući i onaj u kome je, prethodnog dana, stradalo troje ljudi.

Bezbednosni kabinet naveo je da su brojne kolonije postojale godinama, a neke decenijama ali da ih izraelska vlada ranije nije priznala kao legitimne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.