U trendu

Izraelski vojnici ubili Palestinca dok je podmetao bombu na granici Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je pucala na dvojicu palestinskih ekstremista koji su pokušavali da postave eksplozivnu napravu duž granice s pojasom Gaze i da je jedan od njih ubijen, sudeći po izjavi jednog palestinskog zvaničnika.

Kako je navedeno ciljani su pripadnici Islamskog džihada koji su ranije podmetali eksplozive duž granice kako bi ranili izraelske vojnike.

Ta organizacija je potvrdila da je ubijen jedan njen borac.

Na amaterskom video snimku se vidi kako su desetine Palestinaca kasnije bacali kamenice na izraelski buldožer koji je podizao očito beživotno telo kraj granice.

Vojska je rekla da je sklonila telo pažljivo da spreči opasnost za one u blizini.

Portparol islamskog ekstremističkog Hamasa Hamasa koji vlada Gazom, Favzi Barhum optužio je Izrael da unakazio leš, zapretivši da će „snositi posledice ružnog zločina“.

Do incidenta je došlo u vreme relativnog zatišja duž bezbednosne ograde koja odvaja Izrael od Gaze.

Prošle nedelje je Izrael najavio da će obezbediti stotine dodatnih dozvola za rad Palestincima iz pojasa Gaze u sklopu namere da se učvrsti nezvaničan prekid vatre sa Hamasom.

Desetine hiljada stanovnika Gaze radilo je ranije u Izraelu.

Medjutim ta zemlja je praktično sasvim zatvorila granicu sa Gazom i kao i Egipat uvela parališuću blokadu te palestinske teritorije nakon što je Hamas silom preuzeo vlast od rivalskog umerenijeg Fataha.

Blokada i tri rata izmedju Hamasa i Izraela su nanela velike štete ekonomiji Gaze gde je nezaposlenost premašila 50 procenata.

Izrael uvek krivi Hamas za nasilje koje dolazi iz Gaze, uključujući puštanje balona s eksplozivom preko granice koji nanose štetu na izraelskoj teritoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.