U trendu

Izvor: Islamska država odgovorna za napad u Indoneziji

Novinska agencija Aamak (Aamaq), koja je povezana sa Islamskom državom, javila je danas da je ta ekstremistička grupa izvela napad u Džakarti, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako navodi AP, ta agencija je ranije korišćena kao izvor za borce Islamske države. Medjutim prema američkom portalu SITE, specijalizovanom za ekstremističke sajtove Islamska država još nije izdala saopštenje u kome preuzima odgovornost za današnji napad u Džakarti. 

U vesti na arapskom jeziku izvor je rekao agenciji Aamak da su „borci Islamske države jutros izveli oružani napad usmeren na strance i bezbednosne snage koje imaju zadatak da ih štite u glavnom gradu Indonezije, Džakarti“.

Indonežanska policija saopštila je da je jutrošnjem napadu u centru Džakarte ubijeno pet napadača i da su poginule još dve osobe, od kojih jedan Holandjanin, javile su svetske agencije.

Napad se dogodio blizu trgovinskog centra koji se nalazi nadomak policijske stanice. Policija je navela da ne veruje da ima još napadača i dodala da su oni hteli da ponove scenario terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine kada je poginulo 130 i povredjeno više od 350 osoba.

Policija u Džakarti sumnja da su džihadist iz Islamske države odgovorni za napad jer su pre napada indonežanskim vlastima uputili šifrovanu poruku.

Indonezija, bivša holandska kolonija, postala je nezavisna država 1949. godine posle oružanog sukoba s Holandijom.

Šef holandske diplomatije Bert Kunders žestoko je danas osudio napade u Džakarti i naveo da je jedan holandski državljanin teško ranjen, dok su vlasti u Indoneziji saopštile da je jedan Holandjanin poginuo.

Pakistanski premijer Navaz Šarif strogo je osudio napad u glavnom gradu Indonezije i izrazio žaljenje zbog gubitka života.
 
On je rekao da je terorizam zajednička pretnja muslimanskim zemljama i da je borba protiv terorizma njihova kolektivna odgovornost.

U Maleiziji je bezbednost podignuta na najviši nivo posle napada u Džakarti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.